Co to je Pilates a proč je dobré ho cvičit ?

Co je Pilates cvičení. Kdo je zakladatel a proč je dobré Pilates cvičit. Pomůcky na cvičení. Pro koho je Pilates vhodný.

Sdílejte článek

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Co to je Pilates? Pilates. Joseph Pilates, jméno a příjmení. Jak jednoduché, velké P a krátké „a“. Nejedná se tedy o pilátes, pilátesi nebo nějaké podobné patvary. Je to zkrátka jako byste si šli zacvičit Vyštejnovou nebo Havla. Ahh, no, pěkné. Ale zpět k Josephovi Pilatesovi – byl původem Němec, svůj život žil ale i v Anglii a nakonec zakotvil v USA. Snad proto samotné cvičení v americké části světa tolik vzkvétá a na jeho tradici je dodnes hojně navazováno právě tam. Daleko je představa cvičení na karimatkách v tělocvičně české školy od perfektního Pilates Studia v pastelových barvách, které působí až sterilně. Mě osobně tenhle čistoskvoucí  „look“ vždycky evokuje precisnost a takovou nějakou dokonalost a to myslím ke cvičení Pilates naprosto pasuje. 

Pan Pilates od dětství trpěl nejrůznějšími onemocněními a právě jeho žalostný fyzický stav byl motor, který ho hnal k sestavení vlastních cvičení. Sestavu cviků poskládal čistě empiricky a tak, aby mu přinášela užitek a rovnalo se mu „pokřivené“ tělo. Jupijej a my jej teď, 54 let od jeho smrti, můžeme následovat. Pilatesovi tedy jeho cvičení, jak se hezky česky říká rovnalo tělo a dělalo mu dobře. 

Vnímání těla

Je ale ještě jedna věc, kterou Pilates svým konceptem a pojetím pohybu „vyprecisoval“. Vnímání těla. Vnímání svého těla. Vnímání vlastního těla. Jeho metodu koneckonců na počátku nazval Kontrologie. Tohle uvědomění si svého pohybu, svého těla, způsobu, jak pohyb provádím a kam pohyb vede, je základní kámen cvičení. Jeden z 8mi základních principů Pilates cvičení a je to „evergreen“. Právě tohle zúžení pozornosti během lekce je to, co je tak blahodárné. Je to jeden z důvodů, proč se po cvičení cítíme báječně.

Jak už jsem psala, od dob Josephových bylo už prolito hodně potu na Pilates podložkách, nabízí se tedy otázka:

Je cvičení pořád aktuální a není příliš archaické ? No, není. Cviky základní řady na podložce, které Pilates poskládal dohromady se krásně kombinují s dalšími moderními pomůckami. Ať už je to jakýkoli pružný odpor, roller, BOSU, malý nebo velký míč, kruh.

Alfa a omega je pořád 8 základních principů cvičení – koncentrace, dech, centrum (střed) těla, kontrola, preciznost, plynulost, izolace (ne, necvičíte na samotce nebo ve tmě), rutina (praxe, praxe, praxe). Uznávám, že si všechny principy zasluhují větší pozornost a proto se na ně podrobněji mrkneme v některém z dalších článků.

Prozatím postačí vědět, že existují a že díky nim je Pilates tak báječné cvičení. Chci říct, že díky nim Pilates tolik funguje jako nástroj k získání nebo znovunabití kondice, prostředek rehabilitace a geniální cvičení v rámci prevence. Je to funkční pohyb, ze kterého těží nejen tělo, ale celé tělo i „hlava“. I když už jsou dávno pryč doby, kdy se vtahoval pupík k páteři, cvičení funguje. Existují už i některé klinické studie, které například díky moderním metodám jako je EMG (snímání aktivity jednotlivých svalových vláken) ukazují, jakým způsobem tělo během cvičení funguje a jak ho tedy cvičením pozitivně ovlivňujeme. 

Jak se teda Pilates cvičí? Základním kamenem je práce s břišními svaly, s hlubokými svaly a nekonečné  možnosti, jak tyto během cvičení oslovit (zapojit?). Ne, nechcete legendární „pekáč buchet“, ale krásně aktivní střed těla, břicho, core, válec, powerhouse, je jedno jak to pojmenujete. 

 

Proč je dobré Pilates cvičit ?

Cíl je jasný, je to funkční břicho bez vtaženého pupku, které vás a vaši páteř pomáhá stabilizovat (podpírat, napřimovat). Nezůstává ale jen u břišních svalů. Pracuje s každým dalším svalem na těle a typicky zapojuje celé tělo při jednom cviku. Není tedy možné si u cvičení lehnout k televizi nebo do postele 🙂 Rád a hodně pracuje s těmi dlouhými svaly končetin (rukou, nohou). Na takového cvičence je pak zkrátka i radost pohledět. Obzvlášť pokud cvičí pravidelně. 

Tak a je to venku. Ne nadarmo Pilates běžně lékaři na  „západě“ doporučují pacientům s bolestmi zad, vleklými bolestmi zad, v rámci rehabilitace po úrazech, jako součást redukčních programů obézních či lidí s nadváhou, kompenzace sedavého zaměstnání, seniorům, ortopedickým pacientům. Diagnoz je opravdu celá řada. Snažím se nastínit, jaký velký dosah může kvalitní cvičení mít a jak je nesmírně důležité. Motivace proč cvičit a proč právě Pilates jsou nejrůznější, jistojistě vám ale vaše tělo poděkuje, pokud se hodíte do formy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

VYZKOUŠEJTE NOVÝ VIDEOKURZ

Pilates

na vlastní kůži

Cena: 790 Kč

  • 5 videolekcí dostupných i offline
  • procvičíte celé tělo
  • profesionální lektorka
  • vhodné pro začátečníky i mírně pokročilé
  • skvělé cvičení pro každý den
Pilates online cvičení

Více z blogu

Pozice prkna Pilates

4 kroky k vaší dokonalé pozici prkna

4 kroky k vaší dokonalé pozici prkna   Pozice prkna, plank nebo také vzpor ležmo 🙂 Všudypřítomná pozice, kdo necvičí prkno na své lekci, jako

VIDEOKURZ

Pilates

na vlastní kůži